Pais tempoyak ikan patin
Bahan-bahan:
1 inci kunyit hidup
2 helai daun kunyit (kebetulan aku tanam kunyit dan ada la keluar daunnya dalam 3 helai~kat kedai, lom jumpa lagi daun kunyit ni)
10 tangkai cili padi
4-5 sudu tempoyak (kat sini kena lah jimat2 sikit tempoyak..sbb susah nk dpt)
sedikit garam dan gula
seekor ikan patin~kerat 3 bahagian
foil aluminium~utk membungkus
Cara-cara: Tumbuk cili dan kunyit hidup hingga lumat. Daun kunyit dihiris halus.
Gaul kan kesemua bahan ke dalam tempoyak. Masukkan juga garam dan gula. Sediakan foil, letakkan separuh dari bahan ke atas foil aluminium/daun pisang. Kemudian letak ikan di atas bahan tersebut. Letak juga tempoyak di atas ikan. Bungkus foil dengan kemas dan bakar di dalam oven lebih kurang 45 minit - 1 jam ataupun hingga ikan masak dan naik bau. Angkat dan sedia untuk dihidang...
p/s: Kalau dapat bungkus dengan daun pisang dan bakar atas dapur kayu atau arang lagi best kan......
No comments:
Post a Comment